Dovolenka bez elektroniky, čiže výlet pod stan

Magazín

Dlhodobé používanie počítača a každodenný kontakt s elektronikou majú nepriaznivý vplyv na duševné zdravie a nervový systém. Pre zachovanie emocionálnej a fyzickej rovnováhy sa oplatí čas od času odtrhnúť od smartfónov, tabletov a počítačov. Toto je obzvlášť dôležité v období dovoleniek. Jedným zo spôsobov, ako si dopriať digitálny detox, je vybrať sa na dovolenku pod stan. Pozrite sa, ako sa na takýto výlet pripraviť.

Ako si vybrať stan pre seba?

Popularita výletov pod stan medzi ľuďmi mimo kruhu skautov a študentov vyplýva okrem iného z veľkého prístupu k ľahkým a komfortným stanom. Moderné kempingové stany sa ľahko rozkladajú a ich vnútro je veľmi pohodlné. Môžete v nich nájsť niekoľko malých spální, a tiež veľký predsieň, kde sa zmestí kempingový stôl so stoličkami a prípadne aj moderný zahradny nabytok.

Pri výbere kempingového stanu by ste mali v prvom rade zohľadniť počet osôb, ktoré ho budú používať. Vždy by ste sa mali riadiť odporúčaniami výrobcu, pretože v stane pre štyri osoby nie je možné pohodlne ubytovať šesť ľudí. Dôležitým aspektom je aj výška používateľov. Tá je obzvlášť dôležitá, ak má stan predsieň, v ktorej sa užívatelia chystajú jesť a chrániť sa pred dažďom. Predsieň by mala umožňovať postaviť sa vzpriamene v najvyššom bode, aby mal užívateľ možnosť voľného státia.

Dôležitým aspektom pri výbere stanu je odolnosť materiálu voči vode a vetru. Ak je odolnosť voči vode nízka, stan bude pretekať už pri malom daždi. V takom prípade dôjde k zaplaveniu všetkých vecí nachádzajúcich sa vo vnútri. Rovnako dôležitá je aj odolnosť voči vetru. Každý, kto aspoň raz bol na kempingu, vie, že aj pri dobrej počasie sa môže v priebehu niekoľkých minút zdvihnúť silný vietor, spojený s prehánkami alebo letnou búrkou. Príliš slabá konštrukcia stanu spôsobí, že nárazy zničia dočasné útočisko táborníkov.

Aké príslušenstvo sa hodí pod stan?

Pred výletom pod stan sa oplatí vybaviť kempingovými doplnkami, ktoré spríjemnia pobyt a minimalizujú nepohodlie. Okrem spacáku a matraca alebo samonafukovacej podložky sa na výlet pod stan oplatí vziať LED lampu nabíjanú cez USB. Takáto lampa poskytuje dostatok svetla a umožňuje napríklad hrať karty alebo oddychovať a čítať knihu. Kempingové doplnky zahŕňajú aj powerbanky. Aj keď idete pod stan, aby ste sa odtrhli od elektroniky, je ťažké si predstaviť, že by ste išli na dovolenku bez telefónu. Telefón slúži okrem iného na kontakt s blízkymi a v prípade nebezpečenstva umožňuje rýchlo privolať pomoc. Aby sa zabránilo jeho vybitiu v najmenej očakávanom momente, je dobré mať so sebou powerbank s veľkou kapacitou.

Výjazdy pod stan nie sú len pre skautov

Výjazdy pod stan si mnoho ľudí spája hlavne s lacnými dovolenkami pre študentov a so skautskými tábormi. V súčasnosti však kempingy a stanové tábory zažívajú svoj renesanciu. Čoraz viac ľudí, unavených všadeprítomným luxusom a uponáhľaným životom, hľadá oddych v lone prírody, ďaleko od elektroniky a mnohých výhod, ktoré majú doma. Pod stanom môžete byť celý deň v kontakte s prírodou a vychutnať si možnosť prechádzania po rannej rose alebo raňajkovania na deke na tráve. Pobyt v drahých hoteloch vyzerá úplne inak, pretože vo väčšine z nich je prístup k internetu a televízorom. Pod stanom sa môžete naopak úplne odpútať od elektroniky a na cestu si vziať len najnutnejšie veci, ako napríklad cestovné kufre.

Zdroj foto: Unsplash