Lekárnička na cesty – poradíme vám, čo v nej nesmie chýbať

Magazín

Počas príprav na dovolenku nikdy nezabudnite do kufra pribaliť lekárničku na cesty. Nespoliehajte sa na to, že lieky kúpite na mieste vášho pobytu. Môže sa stať, že vás bolesť prepadne v noci alebo je najbližšia lekáreň vzdialená kilometre od vášho hotela. Bez ohľadu na to, či sa chystáte na letnú, alebo zimnú dovolenku, základné vybavenie cestovnej lekárničky sa nelíši. Čo všetko musí obsahovať lekárnička na cesty?

Tipy na prípravu cestovnej lekárničky

Základné vybavenie cestovnej lekárničky musí obsahovať hlavne lieky, ktoré pravidelne užívate. Konzultujte svoju cestu s lekárom a riaďte sa jeho radami. Zloženie lekárničky prispôsobte miestu, kam cestujete. Ak cestujete do exotických krajín, informujte sa o odporúčaných očkovaniach a liekoch na prevenciu chorôb, ktoré sa tam vyskytujú. V prípade, že ste lekárničku na cesty už využívali, pravidelne kontrolujte dátum spotreby liekov a vymeňte tie, ktoré sú po záruke. Lieky vždy uchovávajte na suchom mieste. Pred cestou sa tiež uistite, že všetky lieky sú v pôvodnom balení s jasne čitateľnými označeniami, aby ste predišli problémom na letiskových kontrolách.

Základné lieky lekárničky na cesty

Správne vybavená lekárnička v prípade potreby výrazne uľahčí zvládanie zdravotných problémov a urobí vaše cestovanie pohodlnejším a bezpečnejším. Medzi základné lieky, ktoré vám na dovolenke pomôžu vyliečiť bežné ochorenia patria:

  • Lieky proti bolesti a horúčke: Najčastejším problémom na cestách sú bolesti hlavy, svalov alebo zubov, preto by v lekárničke nemali chýbať lieky proti bolesti ako je Paracetamol alebo Ibuprofen.
  • Lieky na tráviace ťažkosti: Miestne jedlá často spôsobia tráviace problémy, či už ide o hnačku, zápchu, alebo nevoľnosť. Preto je dobré mať so sebou lieky proti hnačke – napríklad Imodium, ale aj lieky na zápchu – Guttalax.
  • Lieky na alergie: Nečakané alergické reakcie sú veľmi nepríjemné, preto je vhodné mať v lekárničke antihistaminiká, ktoré pomáhajú zmierniť alergické príznaky. Ide o lieky ako Claritine a Zyrtec.
  • Lieky na kašeľ a bolesť hrdla: Klimatizované priestory, zmeny teplôt a studené drinky spôsobujú nachladnutie. Do lekárničky zabaľte lieky na kašeľ (Mucosolvan, Stoptussin) a pastilky na bolesť hrdla (Dorithricin). Tieto prípravky vám pomôžu zvládnuť príznaky nachladnutia a rýchlejšie sa zotaviť.
  • Lieky na upchatý nos: Rovnako ako pri nachladnutí, aj upchatý nos je bežným problémom pri cestovaní. Nosové spreje alebo kvapky prinášajú rýchlu úľavu a zlepšujú dýchanie. Kúpte v lekárni lieky ako Orinox alebo sprej Morská voda.

Lekárnička na cesty a zdravotnícke pomôcky

Okrem liekov sa vám v prípade drobných zranení zídu základné zdravotnícke pomôcky. Pri balení pomôcok do lekárničky na cesty je dôležité myslieť na to, aby bolo všetko dobre zorganizované. Použite vodotesné puzdro. Medzi základné zdravotnícke pomôcky patria tieto položky:

  • Dezinfekčné prostriedky: Rany a škrabance sú pri cestovaní pomerne bežné. Kúpte antiseptický sprej alebo roztok. Pomôžu vám predísť infekciám a urýchlia hojenie rán.
  • Obväzy a náplasti: Rôzne veľkosti náplastí, sterilné obväzy a gázy sú základom každej lekárničky. Môžu byť použité na ošetrenie rán, pľuzgierov alebo iných drobných poranení.
  • Nožnice a pinzeta: Malé nožnice sú užitočné na strihanie obväzov alebo náplastí. Pinzeta býva nenahraditeľná pri odstraňovaní triesok, kliešťov a iných drobných cudzích telies.
  • Teplomer: Aj keď sa horúčka môže zdať ako triviálny problém, je vhodné mať na cestách teplomer. Vďaka teplomeru rýchlo zistíte, či ide len o mierne prehriatie, alebo začiatok závažnejšieho ochorenia.

Okrem všetkých spomínaných liekov a pomôcok zvážte zakúpenie hydratačného gélu, ktorý zvlhčí pokožku a upokojí oči. Pre udržiavanie hygieny a ošetrenie drobných rán vám dobre poslúžia antiseptické obrúsky. Ak cestujete do oblasti s vysokým výskytom hmyzu, je nevyhnutné mať v lekárničke aj repelent.

Zdroj foto: Freepik