Udržateľné cestovanie – ako znížiť dopad na životné prostredie počas cestovania?

Magazín

Obrovská výzva spojená práve s udržateľným cestovaním je nájdenie rovnováhy medzi najväčším cestovateľským lákadlom, teda túžbou objavovať nové miesta a snahou znižovať negatívny vplyv na životné prostredie počas svojich cestovateľských zážitkov. Nie je to vždy jednoduché, no rozhodne to nie je ani nemožné. Pýtate sa, ako na to? V nasledujúcom článku vám predstavíme pár zaujímavých tipov na udržateľné cestovanie a spôsoby, ktorými počas vašich ciest dokážete znížiť negatívne dopady na životné prostredie.

Myslíte pri voľbe dopravných prostriedkov ekologicky?

Jedným z najzásadnejších negatívnych vplyvov cestovania je práve uhlíková stopa. Tú môžete znížiť, napríklad výberom priamych letov, ktoré si nevyžadujú tak veľké množstvo vzletov a pristátí, ako lety s prestupmi. Ak ste teda, napríklad z východu a chcete cestovať ekologickejšie, skúste si vyhľadať priame lety z Košíc.

Na presuny v konkrétnej krajine, ktorú ste sa rozhodli navštíviť sa snažte využívať verejnú dopravu v podobe vlakov či autobusov. Ak to počasie a situácia dovoľuje zvážte tiež prenájom bicykla či skútra alebo uprednostnite prechádzku – veď predsa ako sa dá lepšie ponoriť do atmosféry mesta a miestnej kultúry?

Snažíte sa, počas vašich ciest, vyprodukovaný odpad minimalizovať?

Obrovským problémom sužujúcim našu planétu je množstvo vyprodukovaného plastového odpadu. Ako v bežnom živote, tak aj počas cestovania sa však dokážete správať zodpovedne a naučiť sa používanie jednorazových plastov minimalizovať, napríklad recykláciou či vhodne zvolenou likvidáciou tohto odpadu. Ako na to? Veľmi jednoducho! Stačí si so sebou pribaliť opakovane použiteľné predmety – fľaše na vodu, vrecká či nákupné tašky. 

Vyberáte si ubytovanie, ktoré kladie dôraz na ekológiu?

Pred finálnou rezerváciou vybraného ubytovania sa uistite, že si vyberáte udržateľnú a ekologickú možnosť. Udržateľné cestovanie už dávno nie je iba o tom nájsť si lacné letenky a lacné ubytovanie. Dnes už existuje obrovské množstvo hotelov, penziónov, apartmánov či chát so zelenými certifikátmi, ktoré sa zaviazali, počas svojej prevádzky, dodržiavať ekologicky udržateľné postupy. Nech už ide o recykláciu, programy orientované na znižovanie odpadu či snahu o úsporu vody a energií  – na výber máte množstvo alternatív. 

Ako by ste sa v ubytovaní mali správať vy, aby ste tiež priložili ruku k dielu?

Je samozrejmé, že v našich vlastných domácnostiach sa my všetci snažíme energiu vždy šetriť. Málokedy sa stáva, že by sme si nechávali rozsvietené svetlá či zapnutú klimatizáciu v miestnostiach, ktoré aktuálne nevyužívame. Správame sa však rovnako aj počas našich dovoleniek v prenajatých hoteloch, chatách či apartmánoch? Rozhodne by sme mali! 

Ak teda chcete cestovať udržateľne a s ohľadom na životné prostredie, netreba zabúdať na spotrebu energie – aj napriek tomu, že pri prenájme akéhokoľvek typu ubytovania účty za energie neplatíte. Nie je potrebné sa obmedzovať – užívajte si svoj zájazd so všetkým, čo k tomu patrí, no správajte sa rovnako ako by ste sa správali doma, kde účty platíte vy.

Stravujete sa lokálne?

Pred stravovaním sa v medzinárodných reťazcoch uprednostníte radšej malé lokálne podniky, v ktorých sa podáva strava pripravená z lokálnych surovín. Nielenže ušetríte a podporíte miestnych farmárov, no zároveň prispejete k zníženiu nepriaznivých ekologických dopadov spôsobených prepravou surovín. Je to teda nie len ekologické, ale aj ekonomické riešenie a na vlastnej koži tak môžete okúsiť kulinárske dobrodružstvá s nízkym rozpočtom pre spoznávanie miestnych chutí bez prehnaných výdavkov.

Milí dobrodruhovia a vášniví cestovatelia, teraz už sami vidíte, že udržateľné cestovanie nie je až taká veda! Každý jeden z nás dokáže svojou troškou prispieť k ochrane našej planéty tým, že sa počas cestovania bude snažiť konať zodpovedne a udržateľne. To, samozrejme, neznamená, že sa musíte svojich dobrodružstiev vzdať – práve naopak, ide len o to, aby sa z nás postupne stávali čoraz uvedomelejší cestovatelia, ktorí si vážia kultúru a prírodu krajín, ktoré sa rozhodnú navštíviť. Nie je to vôbec zložité, stačia maličké a postupné kroky, ktoré môžu mať, v konečnom dôsledku, obrovský dopad. Veríme, že pri najbližšej ceste sa rozhodnete aplikovať aspoň zopár tipov z nášho článku a užijete si krásnu dovolenku, no tentokrát zodpovedne, s ohľadom na našu planétu i budúce generácie.

Zdroj foto: envato