Vyrážate na výlet? Tipy na desiaty, ktoré dokáže pripraviť naozaj každý

Magazín

Letná sezóna je v plnom prúde a mnoho z nás sa chystá na výlety do prírody, na hory alebo len na popoludňajšie prechádzky po okolí. Pri plánovaní takýchto výletov je dôležité myslieť nielen na trasu a výbavu, ale aj na jedlo, ktoré si so sebou vezmeme. Desiaty na cesty by mali byť nielen chutné, ale aj praktické a ľahko pripraviteľné. Tu je niekoľko tipov na desiaty, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý.

1. Sendviče a wrapy

Sendviče a wrapy sú klasikou medzi výletnými desiatami. Sú ľahko prenosné a môžete ich naplniť podľa svojej chuti. Navyše skvele zasýtia. Môžete vyskúšať napríklad kombináciu vyprážaných kuracích pŕs s roztlačeným avokádom a čerstvým špenátom, a to celé zabaliť do celozrnného wrapu.

Ak preferujete skôr vegetariánsky variant, nahraďte mäso dobrým syrom, a navyše pridajte pokojne aj viac zeleniny ako je uhorka alebo paradajka pre väčšiu šťavnatosť.

2. Ovocné šaláty

Ovocné šaláty sú osviežujúce a plné vitamínov. Stačí nakrájať vaše obľúbené ovocie na kúsky a zmiešať ich dohromady. Skvelou kombináciou je napríklad melón a jahody zmiešané s trochou mäty. Jedná sa o ľahkú a osviežujúcu kombináciu, ktorá vás určite nabije energiou. Prípadne vyskúšajte osvedčenú klasiku jablka, hrozno a banán.

3. Domáce energetické tyčinky

Pripraviť si domáce energetické tyčinky je jednoduchšie, než by ste si mysleli. Postačia vám na to iba ovsené vločky, med, oriešky, sušené ovocie a semienka. Akonáhle máte ingrediencie pripravené, stačí ich všetky zmiešať dohromady, natlačiť do formy a nechať stuhnúť v chladničke. Tak jednoduché je to.

4. Zeleninové tyčinky s hummusom

Nakrájaná zelenina ako mrkva, uhorka a paprika je ideálna desiata na cestu pre vás aj vaše deti. Pridajte k nim domáci alebo kupovaný hummus a máte výživné a chutné občerstvenie.

Hummus môžete pripraviť jednoducho. Stačí zmiešať cícer, tahini, citrónovú šťavu, cesnak, olivový olej a soľ. Všetko dobre premiešajte a rozmixujte. Výsledkom bude skvelé chutiaca hladká pasta do ktorej si môžete pripravené zeleninové hranolky s chuťou namáčať.

5. Orechy a semienka

Zmes orechov a semienok je skvelým zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Zmiešajte svoje obľúbené orechy, ako sú mandle, kešu, vlašské orechy, s rôznymi semienkami (slnečnicové, tekvicové) a sušeným ovocím (mango, hrozienka, brusnice). Výhodou tejto desiaty okrem jej ľahkej prípravy a nutričnej bohatosti je aj to, že sa na slniečku vplyvom tepla nepokazí. V batohu ju tak môžete nosiť pokojne celý deň.

6. Jogurt s ovocím a granolou

Jogurt je skvelým zdrojom bielkovín a vápnika. Ochutiť ho môžete napríklad čerstvým ovocím, medom alebo trochou granoly pre väčšiu chrumkavosť, záleží len na vás a vašich chutiach. Určite myslite na to, aby ste jogurt zjedli čo najskôr, ideálne ako dopoludňajšiu desiatu. Vplyvom tepla by sa mohol cez deň kaziť a popoludní by už nemusel byť taký dobrý.

7. Vajíčka na tvrdo alebo na hniličku

Vajíčka na tvrdo sú jednoduché na prípravu a veľmi sýte. Stačí ich uvariť, olúpať, ochutiť soľou podľa chuti a uložiť do krabičky. Len sa pripravte, že vajíčka po vybratí z krabičky môžu mať trochu silnejší odér. Na tom ale nie je nič zlé, neznamená to rozhodne skazenosť vajíčok, je to skôr prirodzený jav.

Rovnako tak si do krabičky môžete zabaliť vajíčka na hniličku, nezabudnite si k nim len lyžičku, aby ste mali čím tekuté vnútro vajíčka následne vydlabávať.

Zdroj obrázka: Kzenon / stock.adobe.com