Domáci levanduľový sirup

Magazín

Levanduľový sirup je sladký a aromatický sirup, ktorý si ľahko pripravíte doma. Môže sa použiť na dodanie jemnej a osviežujúcej kvetinovej príchuti rôznym nápojom a dezertom a je to skvelý spôsob, ako predviesť jedinečnú chuť levandule.

Na výrobu domáceho levanduľového sirupu budete potrebovať niekoľko jednoduchých ingrediencií: čerstvé alebo sušené kvety levandule, cukor, vodu a citrónovú šťavu. Kvety levandule si môžete zozbierať z vlastnej záhrady alebo si ich môžete kúpiť na miestnom farmárskom trhu alebo v špecializovanom obchode s potravinami.

V posledných rokoch si voňavá levanduľa našla svoje stabilné miesto nielen v našich záhradách, ale pomaly sa začína udomácňovať aj v kuchyni.

Táto drobná liečivá bylinka pochádzajúca zo Stredomoria je typická svojou výraznejšou sladko-korenistou vôňou. Vďaka harmonickému vyváženiu chuti a vône je ideálna na dochutenie všetkých sladkých dobrôt, akými sú napríklad dezerty, palacinky, zmrzlina či miešané nápoje. Je tiež zaujímavým doplnkom v zdravom nepečenom cheesecakeu.

Veľmi obľúbený je aj osviežujúci levanduľový sirup, ktorý si môžete doma pripraviť podľa tohto jednoduchého receptu.

Ingrediencie:

  • 1,5 l vody
  • 100 g na jemno posekaných levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)
  • 1 kg cukru
  • 1 chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky
  • 30 g kyseliny citrónovej
  • gázu alebo jemné sitko
  • hrniec alebo veľkú sklenenú nádobu / pohár na lúhovanie
  • čisté vysterilizované fľaše

Postup

  • Na jemno posekané kvety levandule vložte do hrnca s vriacou vodou, pridajte cukor a miešajte až až kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Pridajte kyselinu citrónovú a plátky citróna. Hrniec alebo fľašu prikryte čistou utierkou alebo sterilnou gázou a nechajte lúhovať pri izbovej teplote 2 dni. Macerát premiešajte každý deň čistou vareškou.
  • Na tretí deň zlejte sirup cez sitko alebo gázu do čistých vysterilizovaných sklenených  nádob a dôkladne uzavrite. Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste. Keďže takto pripravený sirup nie je sterilizovaný, odporúča sa skonzumovať do 3 až 4 týždňov.

Priaznivé účinky levanduľového sirupu

Medzi najznámejšie priaznivé účinky levandule patria:

  • upokojenie nervovej sústavy
  • zmierňovanie podráždenia a nervozity
  • priaznivo vplýva na funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy
  • uvoľnenie žalúdka a čriev
  • podpora prirodzeného trávenia a tvorby žlče

Ak si chcete pripraviť zdravšiu verziu sirupu, použite trstinový alebo kokosový cukor. Treba však počítať s tým, že sirup potom nebude mať klasickú ružovo-fialovú farbu, ale skôr medovo-škoricový nádych.