Dlhé čakanie na letisku? Takto si ho ľahko skrátite
Levanduľový sirup je sladký a aromatický sirup, ktorý si ľahko pripravíte doma. Môže sa použiť na dodanie jemnej a osviežujúcej kvetinovej príchuti rôznym nápojom a dezertom a je to skvelý spôsob, ako predviesť jedinečnú chuť levandule.
Na výrobu domáceho levanduľového sirupu budete potrebovať niekoľko jednoduchých ingrediencií: čerstvé alebo sušené kvety levandule, cukor, vodu a citrónovú šťavu. Kvety levandule si môžete zozbierať z vlastnej záhrady alebo si ich môžete kúpiť na miestnom farmárskom trhu alebo v špecializovanom obchode s potravinami.
V posledných rokoch si voňavá levanduľa našla svoje stabilné miesto nielen v našich záhradách, ale pomaly sa začína udomácňovať aj v kuchyni.
Táto drobná liečivá bylinka pochádzajúca zo Stredomoria je typická svojou výraznejšou sladko-korenistou vôňou. Vďaka harmonickému vyváženiu chuti a vône je ideálna na dochutenie všetkých sladkých dobrôt, akými sú napríklad dezerty, palacinky, zmrzlina či miešané nápoje. Je tiež zaujímavým doplnkom v zdravom nepečenom cheesecakeu.
Veľmi obľúbený je aj osviežujúci levanduľový sirup, ktorý si môžete doma pripraviť podľa tohto jednoduchého receptu.
Ingrediencie:
- 1,5 l vody
- 100 g na jemno posekaných levanduľových kvetov (čerstvých alebo sušených)
- 1 kg cukru
- 1 chemicky neošetrený citrón nakrájaný na plátky
- 30 g kyseliny citrónovej
- gázu alebo jemné sitko
- hrniec alebo veľkú sklenenú nádobu / pohár na lúhovanie
- čisté vysterilizované fľaše
Postup
- Na jemno posekané kvety levandule vložte do hrnca s vriacou vodou, pridajte cukor a miešajte až až kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridajte kyselinu citrónovú a plátky citróna. Hrniec alebo fľašu prikryte čistou utierkou alebo sterilnou gázou a nechajte lúhovať pri izbovej teplote 2 dni. Macerát premiešajte každý deň čistou vareškou.
- Na tretí deň zlejte sirup cez sitko alebo gázu do čistých vysterilizovaných sklenených nádob a dôkladne uzavrite. Sirup skladujte na chladnom a tmavom mieste. Keďže takto pripravený sirup nie je sterilizovaný, odporúča sa skonzumovať do 3 až 4 týždňov.
Priaznivé účinky levanduľového sirupu
Medzi najznámejšie priaznivé účinky levandule patria:
- upokojenie nervovej sústavy
- zmierňovanie podráždenia a nervozity
- priaznivo vplýva na funkčnosť tráviacej a vylučovacej sústavy
- uvoľnenie žalúdka a čriev
- podpora prirodzeného trávenia a tvorby žlče
Ak si chcete pripraviť zdravšiu verziu sirupu, použite trstinový alebo kokosový cukor. Treba však počítať s tým, že sirup potom nebude mať klasickú ružovo-fialovú farbu, ale skôr medovo-škoricový nádych.
Publikováno: 29. 12. 2021