Dlhé čakanie na letisku? Takto si ho ľahko skrátite
Hydinový perkelt je tradičné maďarské jedlo, ktoré sa vyrába z mäsa hydiny, najčastejšie z kurčaťa alebo kačice. Tento výnimočný pokrm je plný chuti a aromatickej vône a predstavuje skutočnú delikatesu pre každého, kto miluje kvalitné a bohaté jedlá.
Hydinový pörkölt je skvelý ako samostatné jedlo, ale môžete ho tiež podávať s ryžou, karlovarskými knedľami, cestovinami alebo pečivom. Ak chcete podľa svojho vkusu pridať viac zeleniny, môžete do zmesi pridať mrkvu, zemiaky, broskyne alebo iné druhy ovocia a zeleniny.
Tip: Spojenie kuracieho mäsa a smotany si vychutnáte aj pri kuracej krémovej polievke.
Tento recept je skvelý pre tých, ktorí majú radi jednoduché a zdravé jedlá, ktoré sú plné chuti a vône. Hydinový pörkölt je vynikajúci ako hlavné jedlo, ale môže byť tiež skvelým spoločníkom na vašich grilovačkách alebo piknikoch v prírode.
Recept na hydinový perkelt
Na prípravu hydinového perkeltu budete potrebovať mäso hydiny, cibuľu, papriku, paradajky, cesnak a korenie. Začnite tým, že nakrájate mäso na menšie kúsky a orestujete ho na oleji v hrnci. Ak sa vám nepodarí nájsť hydinové mäso, môžete použiť aj iné druhy mäsa, ako napríklad bravčové alebo hovädzie.
Nakrájajte cibuľu a papriky na drobné kúsky a pridajte ich do hrnca spolu s mäsom. Opečte ich spolu, kým nezmäknú, a potom pridajte pretlačený cesnak a korenie podľa chuti. V závislosti od toho, aké korenie máte radi, môžete použiť sladkú alebo pálivú papriku, koriander, kmín alebo iné druhy korenia.
Pridajte paradajky a vodu a nechajte zmes pomaly variť asi 30 až 40 minút, kým mäso nie je úplne mäkké. Potom pridajte soľ a korenie podľa chuti a nechajte zmes variť ešte niekoľko minút, kým sa všetky chutí pekne prepoja.
Suroviny
- kuracie žalúdky alebo srdiečka
- cibuľa
- hladká múka
- olej
- mlieko
- smotana na varenie (30 % tuku)
- mletá červená paprika
- soľ
- nové korenie
Postup
Kuracie žalúdky nakrájame na malé kocky. Očistené 2 stredne veľké cibule nasekáme najemno, opražíme na oleji do sklovita, vložíme žalúdky a restujeme ich, pridáme soľ, červenú mletú sladkú papriku, premiešame a zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme 5 guličiek nového korenia a v tlakovom hrnci dusíme asi 1 ½ hodiny.
Hrniec schladíme pod studenou tečúcou vodou, otvoríme a ďalej varíme. Z mlieka a hladkej múky si pripravíme zátrepku ( 2 dl mlieko a 1 kopcom lyžica hladkej múky), ktorú za stáleho miešania privedieme do varu, pridáme 30% smotanu a prevaríme. Podávame s haluškami.
Suroviny na halušky
- polohrubá múka
- vajce
- voda
- soľ
Príprava halušiek
Polohrubú múku zmiešame s 1 vajcom a vodou, pridáme štipku soli. Vypracujeme si vláčne (polotuhé) cesto, ktoré si dáme na lopatku a nožom odkrajujeme kúsky do osolenej vriacej vody. Po vyplávaní na povrch ich scedíme, prepláchneme teplou vodou a odkvapkané vložíme do misy.
Ešte teplé ich prelejeme olejom a premiešame (nebudú sa tak lepiť). Prebytočné halušky sú dobré so slaninkou s vajcom, tvarohom, škoricou a cukrom.
Hydinový perkelt je skvelý recept pre všetky ročné obdobia. V zime vám zohreje telo a v lete si ho môžete vychutnať aj s čerstvými zeleninovými prísadami. Je to vynikajúci spôsob, ako sa oboznámiť s maďarskou kuchyňou a objaviť nové chute.
Vyskúšajte tento recept na hydinový pörkölt a uvidíte, ako ľahko môžete pripraviť chutné a zdravé jedlo. Navštívte miestne obchody a získajte všetky potrebné ingrediencie, aby ste si mohli užiť skutočne autentickú chuť. Hydinový pörkölt určite zaujme každého milovníka dobrého jedla a vône.
Skúste aj iné recepty z kuracieho mäsa, napríklad tento Cordon Bleu recept alebo kuracie rezne – recept.
Publikováno: 27. 12. 2021