Abu Dhabí – dovolenka, pláže, F1 a Ferrari world
Pečená hus s lokšami je tradičná pochúťka, ktorá sa často podáva na sviatky, najmä na Vianoce a na Silvestra. Tento jedlo má svoje korene v slovenskej kuchyni, ale populárne sa stalo aj v iných krajoch sveta. Chuť pečenej husi je krásne bohatá a výrazná, v kombinácii s lokšami, ktoré sú zemiakovo-vajcovými plackami, vytvára jedinečnú chuťovú skúsenosť.
V dnešnej dobe mnoho ľudí považuje prípravu pečenej husi s lokšami za príliš náročnú a radšej ju objednávajú v reštauráciách. Avšak, ak máte trochu času a chuť, určite sa to oplatí
Pečená hus
Príprava pečenej husi s lokšami môže trvať niekoľko hodín, ale výsledok určite stojí za to. Začíname tým, že hus dôkladne umyjeme a osušíme. Potom ju osolíme z vonkajšej aj vnútornej strany, potrieme mletým čiernym korením zmiešaným s olivovým olejom a naplníme ju kúskami cibule a cesnaku.
Pečieme ju v rúre asi 2,5 – 3 hodiny, kým nebude zlatistá a dokonale upiecena. Po vybratí z rúry ju necháme chvíľu oddýchnuť, aby sa šťava rovnomerne rozložila, a nakrájame na porcie.
Suroviny:
- 1 hus
- soľ
- 1 dcl sladkej smotany
- 2 jablká
- drvená rasca
Postup
- Hus očistíme a umyjeme.
- Potom ju zvnútra, aj zvonku dôkladne nasolíme a necháme v chlade stáť aspoň 12 hodín.
- Po odstátí zmyjeme soľ mliekom a do brušnej dutiny vložíme dve rozkrojené jablká. Hus posypeme drvenou rascou a dáme ju do keramického pekáča na mriežku.
- Podlejeme ju vodou, popicháme vidličkou a dáme piecť do predhriatej rúry asi na dve až tri hodiny. Počas pečenia hus často podlievame vlastnou šťavou.
- Asi v polovici pečenia hus otočíme a odoberieme prebytočný tuk.
- Pred koncom pečenia potrieme hus sladkou smotanou a ešte 5 minút prudko dopečieme.
Zemiakové lokše
Suroviny:
- 1 kg zemiakov
- soľ
- 300 g polohrubej múky
- 125 g rozpusteného masla
Postup:
- Uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s múkou, soľou a vypracujeme cesto.
- Na pomúčenej doske vytvoríme z vypracovaného cesta valec, ktorý pokrájame na kolieska. Tie vyvaľkáme tak, aby nám vznikli tenké lokše.
- Každú lokšu popicháme nožom a opečieme z každej strany na suchej panvici.
- Hotové lokše môžeme z každej strany potrieť maslom.
Dusená červená kapusta
Suroviny:
- 1 červená kapusta
- 1 cibuľa
- olej
- ocot
- cukor
- rasca
- bobkový list
Postup:
- Na zohriaty olej pridáme pokrájanú cibuľu, spoločne s rascou.
- Po chvíli pridáme cukor, ktorý necháme skaramelizovať.
- Následne pridáme pokrájanú červenú kapustu, bobkový list a podlejeme trochou octu.
- Dusíme aspoň 30 minút, no podľa potreby aj viac.
Husacia pečeň
Suroviny:
- husacia pečeň
- 1 cibuľa
- bravčová masť
- 1 strúčik cesnaku
- pažítka
- majorán
- korenie
- soľ
Postup:
- Umytú pečeň pokrájame.
- Na oleji opražíme cibuľku a pridáme pokrájanú pečeň, ktorú opražíme z každej strany.
- Posolíme ju, okoreníme, pridáme majorán a pretlačený cesnak.
- Nezabudneme ju stále prevracať, aby neprihorela.
TIP: K tomuto tradičnému jesennú jedlu sa ako zákusok výborne hodí chrumkavý jablkový koláč.
Toto tradičné jedlo má nielen vynikajúcu chuť, ale aj bohatú históriu. Na Slovensku sa pečená hus s lokšami podávala na rôznych slávnostiach a sviatkoch už od stredoveku. Pečenie husi bolo kedysi spoločenskou udalosťou, ktorú hostiteľ vždy privítal, pretože to znamenalo, že jeho hostia sú naozaj dôležití.
Publikováno: 27. 12. 2021