Abu Dhabí – dovolenka, pláže, F1 a Ferrari world
Slovensko je známe pre svoju bohatú kuchyňu plnú tradičných jedál. Viaceré z týchto jedál sa vyskytujú po celom svete, avšak každá krajina má svoju osobitú verziu. Čo sa týka Slovenska, niektoré z najobľúbenejších tradičných jedál sú halušky, bryndzové halušky, plnka a slanina.
Slovenská kuchyňa je považovaná za jednu z najlepších v Európe. Medzi jej charakteristické prvky patria jednoduchosť, pestrosť, jedinečnosť, výdatné porcie, zameranie na vlastné potravinové zdroje.
Pestrosť
Nemali by sme vynechať najdôležitejšiu vlastnosť slovenskej kuchyne a samotných Slovákov, ktorou je pohostinnosť, aká nemá vo svete obdoby. Vzácnych hostí vítame tým najvzácnejším chlebom a soľou, pútnika pohostíme tým, čo máme v hrnci nachystané pre samých seba.
Zistiť u niektorých jedál presné a pôvodné receptúry je takmer nemožné. Pestrosť nachádzame aj v postupoch, to isté jedlo sa pripravuje v rôznych regiónoch inak. Nejde nám o historicko-gastronomickú autentickosť Slovenska, ale o zachovanie receptára našich starých mám s ich radami a trikmi, ktorými robili aj z prostého jedla umenie.
Slovenská kuchyňa je známa svojou pestrosťou a chutnými jedlami. Recepty sú zvyčajne veľmi jednoduché a dostupné, ale aj tak často vyžadujú dlhé a starostlivé varenie ako napríklad kuracia polievka. Mnohé tradičné slovenské jedlá sú veľmi obľúbené a dodnes sa používajú.
Základ slovenskej kuchyne
Slovenská kuchyňa je nádherná kombinácia tradičných ingrediencií a lokálnych špecifík. Tieto jedlá sú vytvorené z lokálnych ingrediencií a odkazujú na históriu a kultúru Slovenska.
Slovenská kuchyňa je založená na ryži, zemiakoch a cestovinách. Jej neodmysliteľnou súčasťou je aj chlieb. Ten biely sa objavil až neskôr, naši predkovia jedli zdravý celozrnný chlieb. Kuchyňa je tiež veľmi bohatá na mäso, najmä bravčové, jahňacie, kuracie a divinu. Kuchyňa je tiež plná rôznych druhov zeleniny ako sú baklažány, zemiaky, zeler, mrkva, cibuľa a uhorky.
Bryndzové halušky
Bryndzové halušky sú absolútna klasika slovenskej kuchyne. Sú to malé cestoviny z krupicovej alebo zemiakovej múky. Sú servírované s bryndzou, smotanou a cibuľou. Toto jedlo je veľmi obľúbené najmä na vidieku a často sa servíruje ako hlavné jedlo.
Pirohy
Pirohy sme vraj odkukali od susedov z Ukrajiny, ale verzie na sladko ako Cestenice či Perky, to nám snáď nikto nevezme. Slané pirohy s rôznymi plnkami sú veľmi chutné a veľmi sýte. Plniť sa dajú mäsom, zemiakmi. Zrejme najobľúbenejšie sú domáce pirohy plnené bryndzou.
Pirohy sa pripravovali a stále pripravujú aj na sladko. Zemiakové cesto sa plní makom, tvarohom, či slivkovým lekvárom.
Ryžové guľky
Iným obľúbeným slovenským jedlom je ryžové guľky. Sú to malé guľky z ryže a mletého mäsa, ktoré sa obyčajne smažia na oleji. Obvykle sa podávajú s cibuľou, smotanou alebo cesnakovou omáčkou.
Parené buchty
Ďalším chutným jedlom je parené buchty. Sú to malé buchty z tvrdého cesta, ktoré sa naparené vo vriacej vode. Obvykle sa podávajú s maslom a cukrom, ale môžu sa tiež servírovať s rôznymi plnkami.
Ďalším tradičným dezertom je aj orechový koláč so žĺtkovou plnkou.
Lokše
Aj lokše patria k tradičnej kuchyni, aj keď dnes ich poznáme hlavne ako prílohu ku kačke a dusenej kapuste, voľakedy to bolo aj hlavné jedlo. Piekli sa na peci, dnes ich spravíte aj na liatinovej či teflónovej panvici. Jednoduché, nenáročné a chutné. Môžete vyskúšať aj vo verzii na sladko.
Zemiakové placky
Zemiakové placky sú jedným z najobľúbenejších pokrmov v mnohých krajinách na celom svete. Jednoduché, chutné a ľahko pripraviteľné zemiakové rosti, ktoré vždy potešia chuťové bunky. Konzumovať ich možno na stovky spôsobov. Tieto chutné placky sa pripravujú z nastrúhaných zemiakov, cibule, múky, vajíčka a korenia. Môžu sa podávať ako súčasť tradičných raňajok alebo ako príloha či občerstvenie. Pri príprave zemiakových placiek vždy začnite s tými najčerstvejšími surovinami. Pred strúhaním zemiakov ich dôkladne opláchnite a vydrhnite. Keď sú nastrúhané, pridajte ich do misy spolu s mletou cibuľou, múkou, vajíčkom a ľubovoľným korením, ako je cesnak, soľ, korenie alebo petržlenová vňať. Zmes miešajte, kým sa z nej nestane lepkavé cesto, a potom z nej vytvarujte malé placky. Na prípravu zemiakových placiek použite panvicu na vysokom ohni a pridajte niekoľko lyžíc oleja. Keď je olej horúci, opatrne naň vložte placky. Smažte ich, kým nie sú z oboch strán zlatohnedé a chrumkavé, a otočte ich, keď okraje začnú získavať zlatistú farbu. Dávajte pozor, aby ste placky neprepiekli, inak budú príliš suché.
Cigánske pečienky
Ak hľadáte upokojujúce jedlo, nič sa nevyrovná klasickému pokrmu z mäsa a zemiakov. Táto kombinácia chutí a textúr je už po stáročia súčasťou jedálneho lístka. V najzákladnejšej podobe je kombinácia mäsa a zemiakov harmonicky vyvážená a vyhovuje rôznym chuťovým pohárikom. Zemiaky dodávajú zemitú krémovú chuť, zatiaľ čo mäso prispieva k šťavnatej chuti zmesi. Obe zložky však majú aj odlišné nutričné výhody, vďaka ktorým sú zdravou a výživnou voľbou ako základný pokrm. Bravčové mäso je šťavnaté a pečené strúčiky cesnaku, zemiaky a zelenina dodajú jedlu chrumkavosť a vytvoria úžasnú kombináciu textúr. Cigánske bravčové mäso je ideálnym jedlom, ktoré si môžete vychutnať pri špeciálnej príležitosti.
Pečený bravčový bôčik
Pečený bravčový bôčik je symbolom slovenskej gastronómie a tradície. Je to chutné a všestranné jedlo, ktoré si človek môže vychutnať na rôzne spôsoby. Dá sa piecť rôznymi spôsobmi, avšak najdôležitejšie je, aby bol bôčik mäkký a šťavnatý – s chrumkavou kožou.
Publikováno: 23. 2. 2022